Vuurwerkangst

December komt er weer aan! Voor mensen een feestmaand, maar voor veel huisdieren een maand vol stress, vanwege het vuurwerk en de knallen die veelal zelfs al ruim voor de jaarwisseling te horen zijn. Veel huisdieren, vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. Het is daarom verstandig om op tijd maatregelen te treffen als uw geliefde huisdier ook stress ondervindt in deze periode. Zodat ook voor hem of haar december een feestmaand kan zijn!

Dieren zijn van nature bang voor harde geluiden, wat afkomstig is van hun instinct en overlevingsdrang. Angst kunt u onder meer herkennen aan:

  • Een lage houding (staart laag, oren plat, door poten zakken)
  • Hijgen
  • Onrustig gedrag
  • Blaffen of piepen

Angstgevoelens kunnen versterkt worden door een opstapeling van nare ervaringen en zelfs ontwikkelen tot een fobie, waarbij de hond of kat in het uiterste geval bang zal worden voor steeds minder heftige geluiden.
Om een huisdier aan te leren met vuurwerkangst om te gaan, kan bij voorkeur gebruik gemaakt worden van gedragstherapie. Dit is een proces, waar u best op tijd mee begint. Medicatie is weliswaar een veel gebruikte oplossing van het angst-probleem, maar het zou natuurlijk nog veel fijner zijn als u de angst van uw hond kan verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen! Dit kost echter veel tijd en toewijding, maar is zeker de moeite waard!

Therapieën

Eén van de mogelijkheden om de angst te verminderen is door vuurwerkgeluiden te laten associëren met iets leuks (counterconditioneren); denk hierbij bijvoorbeeld aan het afspelen van vuurwerkgeluiden op een vuurwerk-cd, terwijl u uw huisdier steeds beloont met een spelletje of iets lekkers. Door het volume steeds op te voeren tijdens het spelen en belonen, probeert u uw huisdier ongevoelig te maken voor het lawaai. Dit proces is vaak zeer succesvol als u hier ruim van ten voren, liefst een maand of twee, mee begint.
Indien u zelf wat twijfelt over de juiste training en graag professionele hulp wilt, is individuele training sterk aan te bevelen: omdat elke hond een ander stress- en angstniveau heeft, is het bijna onmogelijk om dergelijke trainingen in groepsverband te doen en loopt u zelfs het risico dat uw dier banger is na de training dan voorheen.

Is de periode tot oud en nieuw te kort om aan de slag te gaan met training? Dan kan medicatie alsnog een oplossing bieden. Er zijn een aantal soorten medicijnen met een verschillende werking. Vraag daarom altijd advies dat op uw huisdier afgestemd is. Hieronder staan de verschillende soorten medicaties benoemd en beschreven.

Alprazolam
Dit medicijn werkt kalmerend, angstonderdrukkend en maakt dieren minder gevoelig voor geluid. Daarnaast onderdrukt alprazolam het leren, waardoor de angst niet toeneemt bij achtereenvolgende angstige ervaringen. Het is een snel en kort werkend middel. Geef het een uur voordat het vuurwerk begint, indien nodig 4-6 uur later herhalen (zelden nodig). Als uw hond of kat de hele dag al angstig is, bijvoorbeeld als er vanaf 's ochtends al vuurwerk afgestoken wordt, kunt u er eventueel 's ochtends direct al mee beginnen.

Clomicalm
Dit middel is oorspronkelijk een antidepressivum. Het is geschikt voor de behandeling van verschillende gedragsstoornissen en wordt veel gebruikt als ondersteuning bij gedragstherapie en training. Na enkele weken is gewoonlijk het effect van dit medicijn merkbaar. Daarom wordt aangeraden zeker een maand voor de jaarwisseling te starten met deze behandeling.

Fenobarbital
Dit is een medicijn dat typisch gebruikt wordt als anti-epilepticum. Het heeft een dempende werking op het zenuwstelsel, waardoor geluidsprikkels minder opgenomen worden door het dier. Maar aangezien er vaak ook duidelijke bijwerkingen optreden wordt dit middel niet als eerste keus aangeraden.

Calmdieet
Dit is een voeding waarin een lage dosering kalmerende middelen is verwerkt. Als dit dieet dagelijks gegeven wordt, is de angst van uw huisdier vaak goed onder controle te houden. Dit dieet moet echter wel gedurende langere tijd gegeven worden om de optimale werking te hebben, liefst ruim een maand van te voren. Het voordeel hiervan is dat uw dier geen stress ondervindt van het dagelijks geven van medicatie en dat het geen bijwerkingen heeft.

Voedingssupplementen worden steeds meer aangeraden bij de behandeling van angst, om de nadelige bijwerkingen van andere medicatie te omzeilen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Telizen
Dit bevat L-theanine dat ook in thee aanwezig is. Dit is geschikt voor dieren met milde angst, doordat het de onrust sterk vermindert.

Zylkene
Bevat het eiwit alpha-casozepine, dat ook in koemelk aanwezig is. Het vermindert het angstgedrag, doordat het werkzaam is op dezelfde receptoren in de hersenen als valium.

Thundershirt
Het thundershirt is een uitstekende oplossing voor honden met angst, waaronder vuurwerkangst. Het maakt het gebruik van medicatie minder noodzakelijk en is makkelijk in gebruik. Het thundershirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel bij de meeste honden (85%) die angstig zijn. Het wordt geadviseerd om het vest al enkele keren voor oud & nieuw te gebruiken, zodat uw hond aan het vest kan wennen. Het is niet de bedoeling om het vest de hele dag te dragen, enkel op momenten dat stress-situaties verwacht worden. Naast vuurwerkangst, kan dit vest ook gebruikt worden bij honden die erg onrustig zijn bij autorijden, erg druk zijn en daardoor moeilijk te trainen, of angst voor onweer.

Heeft uw huisdier last van vuurwerkangst en wilt u graag informatie over wat in zijn of haar geval een geschikte therapie is om te angst te verminderen, dan staan wij graag voor u klaar!