Overgewicht bij hond en kat (aansluitend op de maandactie)

Veel dieren lijden onder overgewicht, ondanks dat dat niet altijd duidelijk zichtbaar is.

Ook bij ons in de praktijk zien we dit regelmatig voorbijkomen en daarom wilden wij dit even extra in de aandacht zetten.

Oorzaken overgewicht.

Wat het meest voorkomt is dat de hond en de kat teveel eten krijgen voor wat ze nodig hebben aan energie om aan hun dagelijkse behoefte te voldoen. Een voorbeeld bij de kat is dat ze de hele dag eten tot hun beschikking hebben en onbeperkt kunnen eten. Ook zou dit afgemeten moeten worden naar hun behoefte. En bij de hond zijn het het meest de tussendoortjes of de “restjes die overblijven of op de grond vallen”

Gevaren overgewicht.

Het overgewicht kan voor problemen zorgen bij jonge en oude dieren. De meeste problemen ontstaan als ze op leeftijd raken maar dan is er al blijvende schade. Denk hierbij aan gewricht problemen, artrose, diabetes, nierfalen, schildklierproblemen.

De meeste van deze klachten zijn blijvend en moet dan ondersteund worden met medicatie.

Voorkomen van overgewicht.

Het beste wat u kunt doen tegen overgewicht is de voeding afmeten naar de behoefte van het dier. Dit staat bijna op elke verpakking van de voeding die gegeven word. Ondanks dat kunt u wel 1 of 2 koekjes geven maar laat het niet uit de hand lopen. Voor een hond maakt een speciaal koekje niet uit. als beloning zou u hem ook een brokje van zijn voer kunnen geven.

Zorg ook voor genoeg beweging van het dier. Maar heeft u bijvoorbeeld een binnen kat dan bestaan er ook speciaal aangepaste voedingen voor een dier die binnenshuis leeft.

Kom regelmatig ook uw huisdier wegen in de praktijk. Dan kunnen wij ook een curve bijhouden voor hoe zijn gewicht verloopt over het jaar heen.

De maanden januari en februari hebben we momenteel een maandactie voor de voeding Satiety van Royal Canin. Dit is een voeding waar minder energie in zit maar waar de dieren geen hongergevoel van zullen ervaren. Dit is een ideale manier om een dier die wat te zwaar is wat gewicht te laten verliezen! Voor meer info kunt u bij ons in de kliniek terecht.