Ibbeltje (juli 2017)

Diersoort: Kat (anoniem)
Ras: Europees Korthaar
Leeftijd: 17 jaar

Deze maand hebben we een patiënt van de maand die laat zien hoe knap het (dieren)lichaam is!

Arme Ibbeltje is bijna 17 jaar oud en heeft de afgelopen maand wel heel veel pech gehad.

Ze kwam thuis met een zwalkende gang en allebei de achterpootjes onder het bloed. Kon ze maar praten en vertellen: de baasjes van Ibbeltje hebben geen idee wat er met haar gebeurd is, maar waarschijnlijk is ze aanreden of aan een hek blijven hangen? Ze had op beide achterpootjes aan dezelfde kant (dus links aan de buitenkant van het pootje en rechts aan de binnenkant) enorme bloedende vuile wonden, en 1 teentje was duidelijk gebroken en kapot.

Met behulp van een röntgenfoto konden we vaststellen dat Ibbeltje verder geen botbreuken had. Ze is een oude dame, maar wij en de eigenaren besloten haar toch alle kansen te geven: we hebben onder narcose het teentje geamputeerd en de wonden opgefrist en voor zover dat kon, gehecht. Vanaf nu moest Ibbeltje het zelf doen. Beide pootjes kwamen in het verband, dat we in het begin iedere dagen, later om de dag en nog later iedere 3 dagen verwisselden. Eerst lijkt zo’n wond wel hopeloos, maar al na een week zagen we duidelijk verbetering!

Een wond die niet gehecht kan worden, kan zoals we dat noemen ‘secundair’ genezen: daarbij maakt het lichaam als het ware nieuwe huid aan. Dat ziet er heel bijzonder uit, het weefsel is in eerste instantie frambozenrood en wordt ‘granulatieweefsel’ genoemd. Het is heel belangrijk om de wond zo schoon en beschermd mogelijk te houden. Daarom leggen we een verband aan met honingzalf en speciale gazen tegen het plakken, en pakken we de pootjes daarna goed in.

Kleine Ibbeltje heeft de verbandwissels heel lief ondergaan. Medicijnen krijgen vond ze minder leuk, maar gelukkig hoefde dat na een aantal dagen niet meer.

Na maar liefst 4 weken om de paar dagen verband wisselen, wat Ibbeltje altijd heel lief en geduldig maar luid mauwend onderging, waren de wonden eindelijk dicht. De genezing van het dierenlichaam is werkelijk knap!